Kurs Remarketing

Kada se želi ponovo ostvariti interakcija s korisnicima ili kupcima i kada se želi obnoviti veza i podsetiti na nekada kupljen proizvod ili korišćenu uslugu, koristi se praksa remarketinga. Dakle, ova praksa se vrlo često primenjuje kako bi se uspostavila željena veza između korisnika ili kupca i kompanije ili brenda. Remarketing omogućava da se ponovo obraćamo istoj interesnoj grupi, bilo da su to potencijalni ili već postojeći kupci, kako bismo ih podsetili na našu ponudu ili ih upoznali sa nekom novom aktuelnom ponudom. Ova strategija olakšava proces kreiranja kampanje. U zavisnosti od platforme na kojoj se vrši oglašavanje, remarketing omogućava ponovnu interakciju s profilima na društvenim medijima ili sa korisnicima interneta koji su već posetili našu veb-lokaciju. 

Praksa remarketinga omogućava ciljanje ljudi koji su već imali interakciju s kompanijom. Osim toga, remarketing pruža i mogućnost kreiranja specifične publike na osnovu stepena njihove intencije prilikom odlučivanja o kupovini. 

Ova kampanja omogućava razlikovanje postojećih kupaca od onih koji su istupili iz procesa kupovine. PPC kampanje u digitalnom marketinškom prostoru mogu pružiti brojne prednosti, a ovo su samo neke od njih. U kursu pred vama biće prilike da se upoznate sa svim prednostima koje možete imati od PPC kampanja, ali i sa njihovim mestom u sferi digitalnog marketinga.  

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: PPC & Digital Channels Manager.

Opis i cilj kursa Remarketing

Kurs Remarketing vam pruža detaljan uvid u praksu remarketinga i njegovu funkciju u savremenom oglašavanju. Otkrićete sve prednosti koje možete ostvariti zahvaljujući korišćenju kampanja remarketinga. Za uspešno sprovođenje remarketinga neophodno je generisati i beležiti podatke o korisnicima koji su posetili web sajt, prijavili se na newsletter, preuzeli određeni dokument itd. Ovi podaci se prikupljaju i čuvaju u bazi, i na osnovu tih podataka se formiraju grupe ciljne publike. Na osnovu određenih kriterijuma u bazi podataka neki korisnici mogu biti prepoznati kao zainteresovani za plasiranu poruku. Kroz kurs ćete se detaljno upoznati sa procesom generisanja podataka i sa formiranjem ciljnih grupa za kampanje remarketinga. 

Zasebni problemski okvir koji se obrađuje na kursu u vezi je sa postavljenim ciljevima u kampanjama remarketinga. Takođe, biće detaljno objašnjeno i kako možete sprovesti kampanje remarketinga prema različitim vrstama oglašavanja. Kroz kurs ćete se upoznati sa karakteristikama i primenom različitih kampanja remarketinga, uključujući: RLSA (Remarketing liste za oglase na pretraživaču ili Remarketing liste za Google pretragu), kampanje remarketinga na Google Display mreži, kampanje remarketinga na YouTubeu, kampanje remarketinga za aplikacije i dinamički remarketing. Poseban fokus biće postavljen na RLSA kampanje. Imate priliku da detaljno naučite o svakoj od ovih strategija remarketinga tokom kursa. 

Cilj ovog kursa je upoznavanje sa procesom kreiranja ciljane publike za kampanje remarketinga. Pored toga, biće detaljno objašnjeno kako možete kreirati RLSA kampanje, uz praktične demonstracije za postavljanje Display Remarketing kampanja, YouTube Remarketing kampanja, kampanja video-remarketinga i App Install Remarketing kampanja. Posebna pažnja će biti ukazana naprednom obliku remarketinga – dinamičkom remarketingu. To znači da ćete naučiti kako da prikažete reklamnu poruku korisnicima koji su posetili vašu veb-stranicu, prikazujući im kroz reklamu upravo ono što su prethodno videli. Kroz kurs ćete se detaljno upoznati sa svim koracima i tehnikama za uspešno sprovođenje ovih strategija remarketinga i ostvarivanje željenih rezultata.

Segmentacija publike je važan korak u procesu remarketinga koji podrazumeva deljenje prikupljene publike na različite segmente prema određenim osobenostima. Ove karakteristike mogu obuhvatati ponašanje korisnika, vreme interakcije ili čak njihovu postojeću kupovinu.

Poslednji deo kursa posvećen je optimizovanju publike za remarketing. Tokom optimizovanja kampanje remarketinga moguće je testirati i poboljšati oglase, landing stranice, frekventnost prikazivanja oglasa, cenu oglasa i druge parametre. Na osnovu ovog segmenta kursa dobićete detaljne smernice i savete o tome kako da efikasno optimizujete kampanje remarketinga i postignete željene rezultate.

Kurs Remarketing odgovoriće na pitanja

Šta predstavlja skraćenica RLSA?

Remarketing liste za oglase na pretraživačkoj mreži (RLSA) jeste strategija remarketinga koja omogućava oglašivačima da ciljaju korisnike koji su već posetili njihovu veb-lokaciju dok pretražuju rezultate pretraživača na Google platformi. RLSA vam omogućava da prilagodite svoje licitacije i prikazivanje oglasa za korisnike koji ponovo pretražuju ključne reči povezane sa vašim proizvodima ili uslugama.

Kroz RLSA možete kreirati ciljane kampanje koje su usmerene na već angažovane korisnike, što omogućava da se pruži personalizovano iskustvo i ponude relevantniji oglasi. Ova strategija vam takođe omogućava da poboljšate konverzijske stope i povrat ulaganja, jer se oglasima cilja već zainteresovana publika.

RLSA je moćan alat na Google Ads platformi koji omogućava da se efikasno iskoristi remarketing publika na pretraživačkoj mreži i ostvari veći uspeh u kampanjama.

Šta predstavljaju Display Remarketing kampanje?

Display Remarketing kampanje su strategija remarketinga koja omogućava oglašivačima da ciljaju korisnike koji su već posetili njihovu veb-lokaciju ili su imali neku interakciju s njihovim sadržajem na drugim platformama. Ove kampanje koriste Google Display Network (GDN) kako bi prikazale oglase korisnicima na različitim sajtovima i aplikacijama koji su deo GDN-a.

Cilj Display Remarketing kampanja je da ponovo angažuju potencijalne kupce koji su možda već pokazali interesovanje za proizvode ili usluge, ali nisu izvršili konverziju. Kroz ovu strategiju oglašivači mogu pružiti personalizovano iskustvo korisnicima, prikazujući im relevantne oglase koji odgovaraju njihovim interesovanjima.

Display Remarketing kampanje su moćan način da se poveća svest o brendu, podstakne ponovna poseta veb-lokaciji i poveća stopa konverzije, čineći ih važnim elementom digitalne marketinške strategije. 

Koje sve elemente je moguće optimizovati u okviru remarketing publike?

U okviru optimizacije remarketing publike moguće je optimizovati nekoliko ključnih elemenata kako bi se postigla efikasnost kampanje, odnosno bolji rezultati kampanje. Navodimo nekoliko stvari koje se mogu optimizovati.

 • Oglasi mogu testirati različite vrste oglasa, kao što su tekstualni oglasi, slike, video-zapisi ili bogat medijski sadržaj. Može se eksperimentisati sa različitim formatima, porukama, bojama i pozivima na akciju kako bi se utvrdilo koji oglasi najbolje privlače pažnju i podstiču konverziju.
 • Bidovi se mogu optimizovati za remarketing publiku kako bi se maksimizirale prilike za konverzije. Moguće je prilagoditi bidove prema vrednosti konverzija ili ciljanom CPA (cena po akviziciji) kako bi se postigao najbolji povrat ulaganja.
 • Landing stranice predstavlja poboljšanje landing stranica na koje vode remarketing oglasi, a može imati i značajan uticaj na konverzije. Mogu se testirati različite verzije landing stranica, optimizovati naslovi, poziv na akciju i raspored elemenata kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo i povećala stopa konverzije.
 • Frekventnost prikazivanja oglasa može biti ključna kada se želi izbeći prekomerno prikazivanje oglasa pred istim korisnikom. Optimizacija frekventnosti omogućava bolju ravnotežu između prisutnosti oglasa i umanjivanja potencijalnog zamora korisnika.
 • Segmentacija publike, odnosno identifikovanje različitih segmenata publike i prilagođavanje oglasa prema tim segmentima može povećati relevantnost i efikasnost kampanje. Možete ciljati specifične grupe korisnika na osnovu njihovog ponašanja, interesovanja ili demografskih podataka.

Kombinacija ovih optimizacija može poboljšati performanse remarketinške kampanje, povećati stope konverzije i ostvariti bolji povrat ulaganja. Važno je kontinuirano pratiti rezultate i prilagođavati strategiju optimizacije kako bi se postigli najbolji mogući rezultati.

Meta

Plan predavanja

 • Remarketing 
 • Generisanje podataka 
 • Ciljevi remarketinških kampanja 
 • Remarketing po vrstama kampanja 
  • RLSA 
  • Display Remarketing kampanje 
  • YouTube Remarketing kampanje 
  • Remarketing App Install kampanje 
  • Dinamički remarketing 
 • Segmentacija remarketing publike 
  • Segmentacija na osnovu ponašanja
  • Segmentacija na osnovu vremena
  • Segmentacija na osnovu postojećih kupaca
 • Optimizacija remarketing publike
  • Testirati oglas 
  • Testirati custom kombinacije 
  • Testirati frequency cap 
  • Testirati bidove 
  • Testirati landing strane

Polaznici kursa Remarketing prate predavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se