Kako da zaradite više u Vašoj IT ili dizajn karijeri

Da biste odlično zarađivali i radili u IT-u i dizajnu, potrebno je da budete stručni.

Ali to nije dovoljno.

Neophodno je da razmišljate na pravilan način. U suprotnom nećete znati kako da maksimalno naplatite Vaše veštine.

Zato je dobro da na početku nadogradnje novih tehničkih sposobnosti i znanja proverite na koji način razmišljate o Vama, Vašim mogućnostima i Vašom strukom, o vrednostima i dobitima koje pružate ljudima sa kojima radite.

Isplatiće Vam se.

Kako se napuniti entuzijazmom i kreativnošću

U svakom poslu kojim ćete se baviti nailazićete na prepreke. Velike i male, oštre i blage, stručne i nestručne. One Vas mogu demotivisati, usporiti. Ili ojačati.

U zavisnosti kako razmišljate o njima tako ćete i reagovati. Kada naučite kako da se oslobađate svakodnevnih stresova, oslobodićete jaku dozu entuzijazma i kreativnosti potrebnih za vrhunske rezultate u programiranju, dizajniranju, administraciji ili rukovođenju IT sektorom.

Možda ćete doći u situaciju da manje stručan kolega zahteva da programirate kod na način za koji Vi znate da nije optimalan, ali kolega ima duži staž i podršku u firmi.

Ili, direktor zahteva da dizajnirate oglas po njegovom ukusu iako znate da ima ubedljivijih dizajnerskih rešenja. Ili, mreža koju ste uspostavljali nedelju dana odjednom ne radi, a Vi ne znate zašto. Ili, tim koji vodite ne prihvata Vaša korisna uputstva i posao ne možete uraditi u roku.

Nismo ni ogrebali površinu situacija koje mogu da iskrsnu na dnevnom nivou, a koje mogu da Vas uspore, naljute, razočaraju. Šteta je da odličan stručnjak bude usporen u radu samo zato što na njega ovi događaji utiču.

Evo šta uraditi svaki put kada se desi situacija koja može da se pretvori u prepreku: smislite 5 do 10 racionalnih obrazloženja te situacije. Daćemo Vam tri naučno testirane tehnike koje možete da primenite, a koje će podići teret prepreke sa Vaših leđa. Videli smo mnogo vrhunskih IT stručnjaka koji nisu naučili ove jednostavne tehnike i kojima mnogi dani prolaze u nepotreboj borbi, umesto da uživaju u svojoj veštini.

Prvo, lako možete upasti u zamku izvlačenja apsolutnih zaključaka. Na primer, ako je direktor zahtevao da se dizajn uradi na način koji Vi smatrate nepraktičnim, to ne znači da nikad neće prihvatiti tuđe mišljenje i da će uvek zahtevati nešto što nije praktično. Kada se uhvatite da izvlačite opšte, apsolutne zaključke u vezi sa onim šta će se desiti, slobodno recite sebi nešto slično ovome: „To što se desilo jednom ne znači da će se dešavati stalno, i ne znači da se nikad neće moći promeniti bez obzira na moje argumente ili ponašanje.“

Drugo, mnogi profesionalci se motivišu na pogrešan način, a da toga nisu ni svesni. Ako pomislite da ste nešto morali ili trebali da uradite, ako pomislite da je neko morao ili trebao da se ponaša na određen način, samo ćete se razočarati. To je naučno dokazano u oblasti kognitivne rekonstrukcije.

Ako Vas tim programera ili dizajnera koji vodite ne sluša, umesto da sebi kažete „Oni trebaju da me slušaju, kakvo je to ponašanje“ recite „Bilo bi dobro da me moj tim sluša. Ovaj posao bismo uradili brže. Kad se već ne ponašaju tako, hajde da vidim šta mogu da radim drugačije da bi počeli da prihvataju moje savete.“

Odnosno, ako umesto „treba“ i „mora“ govorite „bilo bi dobro“ radićete sa većom dozom poleta. Bukvalno je toliko jednostavno.

Treća tehnika je da u jednom dahu sagledate veći broj pozitivnih strana osobe ili situacije koje prete da Vas ukoče.

Naime, kada se desi nešto što nismo želeli, lako možemo da se preokupiramo negativnim stranama te situacije i zanemarimo sve pozitivne.

Na primer, ako kolega koji ima podršku direktora od Vas traži da radite na način za koji Vi znate da nije najpraktičniji, recite sebi: „Iako ovo šta traži nije razumno, nema razloga da me to nervira. On mnogo toga zna da radi kako treba i može da mi bude koristan u budućnosti. A ja ću u svakom slučaju pokušati da svoju ideju isteram do kraja, na razne načine.“

Pravilno reagovanje na svakodnevne izazove je jedna od ličnih veština koja ima najveći uticaj na zaradu koju ostvarujete i nivo uživanja u poslu kojim se bavite.

Kako oduševiti ljude koji daju novac za Vašu stručnost

Bez obzira da li vodite nezavisni projektni ili dizajnerski tim, da li radite u firmi ili vodite sopstveni biznis, neko Vas plaća za rad koji ulažete.

Najpouzdaniji način da postanete osoba od poverenja i autoriteta ljudima koji Vam daju novac jeste da razumete njihovu „veliku sliku“. Odnosno, pitajte se koji je konačan cilj koji oni žele da postignu korišćenjem Vaših veština.

Što više razumete šta oni žele da postignu, na bolje ćete menjati način na koji radite. Male promene mogu da Vam omoguće višu radnu poziciju i klasu zarade. Zahvaljujući tome, doći ćete u priliku da se mirnije i sa većim uživanjem posvetite svojoj veštini.

Programer koji programira internet prodavnicu ne radi to zato što neko želi da ima internet sajt sa velikim brojem zahtevnih funkcionalnosti. Ono šta direktor ili klijent žele jeste internet sajt koji je pregledan za posetioce, koji se brzo učitava tako da ostavlja dobar utisak, koji je formatiran pravilno tako pruža poverenje posetiocu, a svaka funkcionalnost radi na način da je posetiocu lakše da se informiše i naruči željeni artikal.

Kada programer to razume, programiraće kod ne samo da radi tačno, nego da radi tačno i na način da najviše posetilaca izvrši porudžbinu.

Kada tako radite, nećete se samo pitati kako da kodirate, nego ćete se pitati da li je ova funkcionalnost najpotrebnija ili postoji neka profitabilnija koju prvo treba isprogramirati, šta je potrebno da dodate da bi zahtev doneo još veće rezultate, kako će ova funkcionalnost uticati na posetioca, kako je dobro da se funkcionalnost formatira da bi posetiocu bila očiglednija, upotrebljivija, ostavila jači utisak.

Ili, ako dizajnirate katalog, to ne radite zato što neko želi da ima katalog svojih proizvoda ili usluga, već zato što ta osoba želi da poveća prodaju. Kada to razumete, vodićete računa kakve se slike koriste, kako se formatira tekst, kojim redosledom se organizuju celine unutar kataloga. Svaka od ovih karakteristika kataloga značajno utiče na njegovu profitabilnost.

Kada počnete da razmišljate sa razumevanjem „velike slike“, radićete na način da im sa svakim poslom donesete veću korist.

Rezultat je da ćete se odvojiti od drugih kolega ili konkurenata koji rade isti posao kao i Vi. Nov način na koji radite donosi bolje rezultate i zahvaljujući tome dolazite u poziciju da bolje naplatite svoj rad.

A samo je dovoljno da se redovno pitate sledeće pitanje: šta je konačan cilj ljudi koji koriste moje veštine i da li ću im ovim poslom, zadatkom, u ovom trenutku, najbolje pomoći da taj cilj ostvare?

Odgovor na ovo pitanje će Vam redovno davati uputstva šta je potrebno da uradite (ili naučite) sledeće.

Tajna uspešnih IT i dizajn stručnjaka: Niko nije stavio ograničenje na Vašu brzinu

Ako prvi administrator može da umreži 40 računara, instalira nove verzije antivirusa i postavi intranet server za preduzeće u periodu od dve nedelje, a drugom administratoru je za isti posao potrebno pet dana, drugi administrator je duplo korisniji.

Ne samo da je posao uradio brže, nego ima duplo više vremena da uradi sledeći posao.

Jedan programer može da radi na određenom zadatku puna dva dana, a drugi programer kod istog kvaliteta može da napiše za četiri sata. Prvi dizajner može da pripremi katalog za štampu za 30 dana, dok je drugom potrebno 20. IT menadžer može da sa svojim timom završi projekat za tri meseca, a drugi IT menadžer bi bio spretan da isti projekat završi za manje od mesec i po dana.

Brzina rada ne zavisi samo od stručnosti, već i od kvaliteta lične organizovanosti, razumevanja prioriteta  i brzine donošenja odluka.

Biti efektan je odlično. Biti brz i efektan je fenomenalno.

Vodeća agencija za analizu upotrebe vremena u preduzećima, Basex, izračunala je da prosečan intelektualno zaposleni dnevno izgubi 28% radnog dana na nepotrebne poslove zbog prekida ili nemogućnosti da pronađe informaciju. Otkriveno je da zbog interneta, mobilnih telefona i skoka u količini dostupnih informacija, sposobnost lične organizacije spada u grupu pet poslovnih veština koje imaju najveći uticaj na produktivnost preduzeća.

Bez pravilne sposobnosti organizacije rada timova i delova preduzeća, profit preduzeća može biti presečen na pola. Bukvalno.

Zbog toga, ako imate sposobnost da svoje poslove završavate brzo, lako ćete postati jedan od najvrednijih saradnika ljudima za koje radite.

Bez obzira da li želite da se bavite dizajnom, programiranjem, administracijom ili IT menadžmentom, veoma je korisno da savladate kvalitetne tehnike lične organizacije.

Za početak, evo nekoliko kratkih saveta koji mogu duplirati Vašu produktivnost:

  • Najvažnije i najzahtevnije poslove dana radite odmah ujutru, pre čitanja e-mailova, razgovora sa kolegama ili održavanja sastanaka
  • Na kraju radnog dana uvek izdvojte dodatnih 12 minuta i uradite prvi deo posla koji Vas čeka sutra
  • E-mail poruke proveravajte dva, tri puta dnevno, ne više
  • Uvek sa sobom držite blok papira i zapisujte svaku ideju ili zahtev koji dobijete, na licu mesta, ništa nemojte da pamtite
  • Kreirajte prazne tekstualne fajlove na računaru, imenujte ih mestima izvršavanja akcija (na primer, Kancelarija, Internet, Računar, Telefon, Sala za sastanke, Projekat 1, Projekat 2...) i svaki put kada dođete do akcije ili zadatka koji trebate da uradite na nekom od tih mesta otvorite odgovarajući fajl i zapišite odmah, ništa nemojte da pamtite (na taj način, na primer, na jednom mestu ćete imati sve šta trebate da uradite dok ste na internetu...)
  • Savladajte tehnike organizacije GTD (Get things done) i tehnike mapa uma (Mind maps)

Visoko produktivan stručnjak uvek ostavlja jak uticaj na ljude sa kojima i za koje radi.

Neočekivan mehanizam uspeha u programiranju, dizajniranju, administraciji i IT menadžmentu

Četvrti savet je kratak: pravite greške.

Oslobodite se utiska da ne smete da pogrešite, da uvek morate da budete u pravu, da uvek morate da uradite tačno, da uvek morate da znate sve. Takva stega će Vas usporiti i iscediti uživanje iz Vašeg posla.

Činjenica je da svi greše. Činjenica je da većina grešaka ne snosi loše posledice. Činjenica je da se bez grešaka ne može učiti. Činjenica je da bez grešaka ne može doći do napretka, poboljšanja. Ako bismo svi radili bez greške, uvek bismo svi bili u istoj situaciji, bez promene na bolje.

Najuspešniji IT i dizajn stručnjaci su ljudi koji po pravilu iza sebe imaju više napravljenih grešaka nego njihove prosečne kolege. Zapamtite, uvek je bolje pokušati i neuspeti nego ne pokušati i kajati se.

Kako školovanjem dobiti dobro plaćen IT ili dizajn posao, preuzeti zvanična industrijska stručna zvanja

Da li ste spremni za školovanje koje Vam može promeniti život?

ITAcademy je zvanično ovlašćena od Cambridge odeljenja za međunarodne ispite i vodećih svetskih IT sertifikacionih programa da obučava polaznike po naprednom programu za najnovije računarske tehnologije i izdaje zvanične diplome i sertifikate. Naš cilj je jednostavan: da Vam omogućimo profitabilniju IT karijeru.

ITAcademy ima šest glavnih odseka: programiranje, dizajn i multimedija, administracija, IT poslovanje, CAD i razvoj mobilnih aplikacija.

Nastava se odvija na dva načina. Tradicionalno, učeći u učionici, ili preko Interneta, učeći na daljinu. Pošto ITAcademy radi po zvaničnom ovlašćenju Cambridge odeljenja za međunarodne ispite i izdaje zvanične diplome i obezbeđuje zvanja Cambridge-a, Microsofta i Adobe-a, oba načina školovanja ispunjavaju visoke standarde grupacije pet vodećih svetskih univerziteta.

Saznajte više o programima na ITAcademy ovde.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se