Kurs Google PPC – Basics and Account Structure

Koristeći Google kao oglašivačku platformu, kompanije mogu ostvariti niz koristi u promociji svojih brendova, proizvoda i usluga. Internet je postao ključni deo svakodnevnog života, olakšavajući kako poslovne tako i svakodnevne zadatke. U ovom digitalnom okruženju oglasi postaju moćan alat za privlačenje pažnje potencijalnih korisnika.

Google nudi precizno ciljanje, omogućavajući oglašivačima da dosegnu svoju ciljnu publiku na temelju demografskih podataka, interesovanja i pretraga koje korisnici vrše. Ovo pomaže u efikasnom usmeravanju oglasa ka pravim ljudima u pravom trenutku. Takođe, analitika podataka pruža dublji uvid u efikasnost oglasa, omogućavajući kompanijama da prilagode svoje marketinške strategije kako bi postigli bolje rezultate.

U suštini, Google oglašavanje pruža snažan alat za povećanje vidljivosti, privlačenje potencijalnih kupaca i ostvarivanje uspeha u digitalnom svetu.

Google Ads je platforma koja omogućava kompanijama raznovrsne načine oglašavanja putem interneta, pri čemu se naglasak stavlja na to da oglasi ne ometaju korisničko iskustvo, već ga unapređuju. Ova platforma nudi različite formate oglasa koji ciljano privlače relevantnu publiku i pomažu U ostvarivanju različitih marketinških ciljeva. To može uključivati podizanje svesti o brendu, prikupljanje korisničkih podataka, direktnu interakciju sa potencijalnim kupcima ili povećanje prodaje. Google Ads donosi brojne beneficije, uključujući mogućnost ciljanja određenih demografskih grupa, praćenje performansi oglasa putem analize podataka i prilagođavanje kampanja za bolje rezultate. Ovo čini Google Ads efikasnim alatom za digitalno oglašavanje, doprinoseći uspešnijem postizanju marketinških ciljeva i povećanju prisustva na internetu.

Google PPC (Pay-per-Click) oglašavanje je tehnika onlajn-oglašavanja koja privlači pažnju kompanija širom sveta. Koristeći Google Ads, kompanije mogu povećati svoje onlajn-prisustvo, povećati svest o brendu, generisati prodaju i prikupljati vredne podatke o korisnicima.

Ovaj servis omogućava precizno upravljanje budžetom za oglašavanje, praćenje performansi oglasa i prilagođavanje kampanja u realnom vremenu kako bi se postigli najbolji rezultati. Uz raznolike funkcionalnosti koje Google Ads pruža, kompanije mogu ostvariti i uspešne digitalne marketinške kampanje koje odgovaraju njihovim specifičnim potrebama i ciljevima.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: E-Business & Internet MarketingPPC & Digital Channels Manager i E-commerce Manager & Entrepreneur.

Opis i cilj kursa Google PPC – Basics and Account Structure

U ovom kursu posvećenom Google PPC oglašavanju polaznici će se upoznati s osnovama ovog sistema oglašavanja i sa strukturom naloga. Fokus će biti na detaljnom razumevanju Google Ads platforme, njenih funkcionalnosti i mogućnosti. Naučićete kako efikasno da koriste Google Ads za postizanje marketinških ciljeva i optimizaciju kampanja. Osim toga, biće naglašeno kako pravilno strukturirati oglase i naloge kako biste ostvarili željene rezultate. Sve ove informacije će vam pomoći da iskoristite potencijal Google Ads oglašavanja na najbolji način.

Google PPC oglašavanje donosi niz pogodnosti. To uključuje povećanje prepoznatljivosti brenda, širok spektar opcija za ciljanje publike, kontrolu nad budžetom, mogućnost remarketinga, jednostavno praćenje performansi i njihovo poboljšanje. Takođe, omogućava analizu konkurencije i kreiranje pametnih kampanja koje efikasno privlače korisnike. Ove prednosti čine Google PPC oglašavanje izuzetno korisnim alatom za kompanije koje žele unaprediti svoje onlajn-prisustvo i postići svoje marketinške ciljeve.

Između ostalog, cilj ovog kursa je i da se razjasni razlika između SEOPPC prakse, s obzirom na česte zablude u vezi s plaćenim i organskim rezultatima i pozicijama na Google pretrazi. Kroz kurs ćemo se fokusirati i na različite vrste Google PPC kampanja, uključujući Search, Display, Video, App i Shopping kampanje. Osim toga, polaznici će bolje razumeti način na koji svaka od ovih kampanja funkcioniše i kako ih je moguće efikasno koristiti u marketinške svrhe.

U okviru kursa postoji i tendencija da se predstave različiti alati i njihovi interfejsi za analizu uspeha nastupa u digitalnom okruženju. Detaljno ćete se upoznati sa mnogim alatima koji vam omogućavaju praćenje i merenje efikasnosti vaših PPC kampanja. Takođe, naučićete kako da povežete svoje PPC kampanje sa različitim alatima kao što su Google Analytics, Firebase, YouTube, Google Play, Salesforce, Google Hotel Center, Google Merchant Center, Search Console, Ads Data Hub i alati za analizu trećih strana, što će vam pomoći da bolje razumete performanse vaših kampanja i da donesete adekvatne odluke u marketinškom planiranju.

Gradivo pred vama pružiće vam mogućnost da detaljno naučite dve različite metode za kreiranje Google Ads naloga. Jedna se fokusira na kreiranje naloga za kampanju, dok druga pokriva otvaranje naloga bez kreiranja kampanje na Google Ads platformi.

U završnom segmentu kursa detaljno se obrađuje struktura naloga na Google Adsu. Cilj ovog kursa je ne samo da omogući teorijsko razumevanje i istakne važnost PPC oglašavanja na drugoj najvećoj internet oglašivačkoj platformi već i da omogući praktično kreiranje naloga na Google Adsu.

Kurs Google PPC – Basics and Account Structure odgovoriće na pitanja:

Šta predstavljaju Google Video kampanje?

Google Video kampanje su PPC (Pay-per-Click, odnosno plaćeno po kliku) reklamne kampanje koje se fokusiraju na promociju video-sadržaja na Google platformama, posebno na YouTubeu. Ove kampanje omogućavaju oglašivačima da svoje video-zapise prikažu ciljnoj publici na YouTubeu i drugim partnerskim sajtovima. Glavni tipovi Google Video kampanja su TrueView kampanje, koje plaćate samo kada korisnik odgleda određeni deo videa ili ostvari interakciju sa njim, i Outstream kampanje, koje su dizajnirane za mobilne uređaje i tablete. Video-kampanje omogućavaju precizno ciljanje publike prema interesovanjima, demografskim karakteristikama i ponašanju, što omogućava oglašivačima da efikasno promovišu svoje proizvode ili usluge putem video-materijala. Ova vrsta oglašavanja postaje sve važnija kako se onlajn video-konzumacija širi i omogućava veće uključivanje korisnika i bolje rezultate oglašavanja.

Kako se formiraju i kako se diferenciraju pozicije na Googleu?

Pozicije na Googleu određuju se na osnovu algoritma za rangiranje, a faktori koji utiču na poziciju su brojni i često se menjaju. Glavni faktor je relevantnost, odnosno koliko dobro određeni sadržaj odgovara upitu korisnika. Ključnu ulogu igraju i autoritet, kvalitet veb-stranice, kao i broj kvalitetnih linkova koji vode ka toj stranici. Korišćenje ključnih reči u sadržaju, naslovima i metaopisu takođe ima uticaja.

Pozicije se razlikuju prema tome da li je reč o organskim rezultatima ili plaćenim oglasima. Organski rezultati su besplatni i zasnovani na relevantnosti, dok se plaćeni oglasi prikazuju na vrhu stranice i zasnovani su na PPC principu.

Pozicije se često menjaju, jer Google konstantno ažurira svoje algoritme kako bi korisnicima pružio što relevantnije rezultate pretrage. Stoga je važno da pratite trendove i primenjujete SEO (optimizaciju za pretraživače) i PPC strategije kako biste poboljšali svoju vidljivost na Googleu.

Koja je jedna od direktnih koristi koja se može ostvariti od Google kampanje?

Direktna beneficija od Google kampanje jeste povećanje vidljivosti i privlačenje ciljne publike na vašu veb-stranicu, odnosno platformu. Kroz Google Ads možete postaviti oglase koji će se prikazivati korisnicima koji pretražuju ključne reči ili termine relevantne za vaš proizvod ili uslugu. Kada korisnik klikne na vaš oglas, dolazi direktno na vašu veb-stranicu, pružajući vam priliku da ga informišete o svojoj ponudi i pokušate pretvoriti u kupca.

Osim toga, Google Ads nudi brojne alatke za praćenje i analizu performansi vaših kampanja. To znači da možete precizno meriti ROI (povrat investiranog) i prilagođavati kampanje kako biste poboljšali efikasnost i postigli bolje rezultate. Dakle, direktne beneficije su privlačenje ciljne publike i merljivi rezultati kampanje.

ITAcademy Kurs Google PPC

Plan i program kursa Google PPC – Basics and Account Structure

 • Google PPC Advertising
 • Zašto je dobro koristiti Google PPC kampanje
 • Beneficije Google PPC oglašavanja
  • Podizanje svesti o brendu
  • Veliki broj target opcija 
  • Kontrola budžeta
  • Brži efekti od SEO prakse
  • Nezavisnost u odnosu na promenu algoritma
  • Remarketing
  • Merljivost performansi
  • Analiza konkurencije
  • Smart kampanje
 • Razlike između plaćenih i organskih pozicija
 • Vrste Google PPC kampanje
  • Google Search kampanje
   • Expanded Text Ad
   • Responsive Search Ads
  • Google Display kampanje
   • Standard Display Campaign
   • Smart Display Campaign
   • Gmail Display Campaign
  • Google Video kampanje
   • Skippable Video Ads
   • Non-skippable Video Ads
   • Bumper Ads
  • Google App kampanje
   • App Install
   • App Engagement
  • Google Shopping kampanje
 • Google Ads
 • Dve metode prijavljivanja na Google Ads Account
 • Struktura Google Ads Accounta

Polaznici kursa Google PPC – Basics and Account Structure prate predavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se