10 trendova u komunikaciji koji potresaju svet biznisa i marketinga

Ne postoji nijedna grana poslovanja u kojoj inovacije iz oblasti tehnologije i komunikacije ne izazivaju turbulentne promene. Neophodno je reagovati brzo i adekvatno u svetu koji se ogromnom brzinom menja.

Jedna od sfera gde su promene i prilagođavanja elementi od ključnog značaja jeste marketing. Bez dobrog marketinga nema uspešnog biznisa, a dobrog marketinga nema i ne može biti bez predanog praćenja svih promena koje se u svetu dešavaju, u svakom trenutku.

Onako kako su radnici od prostog manuelnog rada prešli na korišćenje mašina, a zatim seli za kompjutere, tako je i marketing iz novina prešao na radio, pa na televiziju i konačno na internet. Svaku promenu bilo je neophodno ispratiti i na nju odreagovati.

A danas?

Danas se svet menja brže nego ikada. Novi trendovi u komunikaciji dotiču svaku oblast poslovanja, menjaju način na koji se nastupa na tržištu, otvaraju nove mogućnosti i predstavljaju prave poslovne izazove. Stručnjaci te promene pomno prate i imaju blagovremeno pripremljen odgovor.

Način na koji komuniciramo menja se na mnogo različitih nivoa. Svaka od tih promena uticala je, a u budućnosti će uticati još i više, na svet biznisa i marketinga.

1. Prevlast mobilnih tehnologija

Jedan od sadašnjih trendova, koji će se nastaviti i u budućnosti, jeste ubrzan razvoj mobilnih tehnologija u odnosu na desktop računare, tj. preuzimanje dominacije kada je korišćenje interneta u pitanju.

Ove promene otvaraju sasvim nove mogućnosti i stvaraju potpuno novu situaciju kada je u pitanju način na koji brendovi i kompanije komuniciraju sa svojim korisnicima. Osim što korporacijski sajtovi moraju biti u potpunosti prilagođeni rezolucijama na mobilnim telefonima, u obzir se mora uzeti i to da je pristup internetu sa mobilnog individualizovan, tj. prilagođen od strane svakog pojedinačnog korisnika u skladu sa njegovim potrebama.

U suštini, još se nismo ni navikli na mesto koje desktop računari zauzimaju u našim životima, a već se posmatraju kao prevaziđena tehnologija. Tehnologija putuje sa nama gde god mi išli, a sa njom i naš privatni digitalni univerzum.

2. Krizni PR u svim sferama

U situaciji kada je aktivnost na društvenim mrežama tako intenzivna, a od kompanija se očekuje potpuna transparentnost, sasvim je izvesno da će svaki brend imati potrebu da u budućnosti poseduje svoj specijalizovani krizni PR tim, koji će za reagovanje imati ne više od nekoliko minuta.

U vreme kada se viralni sadržaji šire neverovatnom brzinom, brendovi bi uvek trebalo da imaju spreman odgovor na svaku negativnu sliku koju bi o njima neko mogao da stvori. Danas je već neophodno neprestano biti prisutan na svim mrežama, prepoznati potencijalne opasnosti, ali i skrivene mogućnosti koje se mogu iskoristiti. Svet će u budućnosti biti još ubrzaniji, a potreba za pravovremenim i adekvatnim reagovanjem sve izraženija.

3. Transparentnost. Izbor ili obaveza?

U budućnosti će se od kompanija u sve većoj meri očekivati transparentno poslovanje. Iz ugla marketinga, ovo je sasvim novo polje delovanja.

U ovom trenutku više je onih brendova koji se opiru transparentnom poslovanju od onih koji koriste njegove prednosti. Međutim, u budućnosti će se taj odnos sigurno izmeniti. Korisnici preuzimaju neku vrstu kontrole nad kompanijama, makar iluzionu, ali na planu marketinga to se uzima u obzir.

Najbolji brendovi budućnosti biće jedni od onih koji će prikazati najbolju sliku o tome šta rade u korist svojih korisnika, planete, društva… A u novom digitalnom dobu mogućnosti za manipulaciju u ovom pogledu biće sve manje i manje. 

4. Integracija komunikacija

Marketing i PR stručnjaci u budućnosti neće moći da se oslanjaju na samo jednu platformu. Korisnici danas primaju informacije iz različitih izvora, nalaze se na različitim platformama koje sve više naginju ideji da budu integrisane u jednu. Takva će biti i budućnost odnosa sa korisnicima. Njima se neće pristupati samo preko oglasa, strategijom jačanja brenda, PR-a ili društvenih mreža. Biće potrebno pronaći jedinstvene pristupe koji će na najefikasnije načine predstaviti kompaniju.

5. Sa globalnog na lokalno tržište

Velike kompanije posluju na globalnom nivou, ali se ljudima moraju obraćati na lokalnom.

Svaki korisnik ima poverenje u proizvode koji dugo postoje na globalnom tržištu, ali želi da mu se on obraća na lokalizovan, personalizovan način. Kada je marketing u pitanju, personalizacija nije prolazni trend nego razorni cunami koji je srušio svaku mogućnost da imate istu reklamu i istu politiku kompanije svuda u svetu. Zbog toga je pojava da kompanije otvaraju lokalna predstavništva sa lokalnim marketing timovima sve učestalija.

6. Manje reči + više slika = veći uticaj

Živimo u vremenu kada smo sa svih strana prenatrpani informacijama i nesumnjivo je da će to biti još izraženije u budućnosti. Stoga je sasvim logično da informacije filtriramo po vrlo rigoroznim kriterijumima. Ipak, u takvom odnosu snaga slike, infografici i video-snimci imaju i imaće veću moć od reči.

Slika privlači pažnju lakše od teksta, poruke se lakše prenose putem slika i bolje se pamte. O tome svedoči popularnost Pinteresta i Instagrama, ali i činjenica da se postovi sa slikom češće šeruju u retvituju na Facebooku i Twitteru.

7. Sve više podataka, sve preciznija merenja

Danas je moguće izraziti brojevima sve što se dešava u vašem biznisu i marketing aktivnostima. Kada raspolažete tako preciznim merenjima nema opravdanja za loše proračune. I dok je sasvim lako prebrojati lajkove, šerove, retvitove, klikove i preglede, ipak treba prepoznati bitne od nebitnih podataka.

U budućnosti možemo očekivati da će sam proces i preciznost merenja dostići viši nivo i da će oni koji umeju da donesu prave zaključke, na osnovu statističkih podataka, biti u velikoj prednosti u poslovnom svetu. Iako danas imamo veb analitičare koji se bave ovim aktivnostima, možemo očekivati da će budućnost iznedriti i zanimanje poput „marketing tehničara”, osobe koja će se baviti tehničkom stranom marketinga u digitalnoj realnosti.

8. Kompanijsko novinarstvo

Definicija vesti doživela je promenu sa pojavom društvenih mreža. Slično se dešava i sa izveštavanjem o kompanijskim aktivnostima, proizvodima i uslugama. Zavisnost od tradicionalnih medija smanjena je zbog mogućnosti samostalnog kreiranja vesti koje mogu predstavljati legitimnu konkurenciju zvaničnim medijima. Brendovi će sve više stvarati i plasirati svoje vlastite informacije i sadržaj, čime će poboljšavati sliku o sebi.

Jedan od najboljih primera ovakvog „brend novinarstva” jeste kampanja Red Bulla prilikom skoka Feliksa Baumgartena. PR tim brenda uspeo je da iskoristi sponzorstvo kompanije za ovaj skok da bi celu priču iskoristio kao svoj reklamni materijal, kreirajući sadržaje, video-snimke i vesti koje su emociju vezanu za skok povezale sa samim brendom.

9. Svi imaju svoj digitalni mikrouniverzum

Na svojim nalozima ljudi kreiraju svoje personalizovane verzije svih usluga koje koriste, društvenih mreža, digitalnog okruženja, a očekuju da se i njima brendovi obraćaju na takav način. Generalne priče ne prolaze dobro i to su marketing stručnjaci već shvatili. Zbog toga i koriste targetovanje i lokalne pristupe.

U budućnosti možemo očekivati da se PR kampanje udalje od tradicionalnih pristupa i postanu „pametnije”. Korisnici očekuju personalizovaniji pristup, pristup u kom stvari nisu predstavljene kao da mu neko nešto prodaje nego da mu pomaže u cilju povećanja kvaliteta njegovog života.

10. Društvene mreže ‒ sasvim novi oblici komunikacije

Kada pogledamo sa kakvom su lakoćom društvene mreže dobile naš posredni pristanak da u svakom pogledu definišu naše ličnosti i pristupaju našoj privatnosti, sasvim je jasno koliki se poslovni potencijal krije u pravilnoj komunikaciji i oglašavanju na ovim platformama.

Mogućnost targetovanja željene ciljne grupe iz korena je izmenila marketing i ko zna koliko će još inovativnih pristupa sa sobom doneti. Zahvaljujući podacima o korisnicima kojima raspolažu društvene mreže, sada je moguće usmeriti zasebne kampanje prema različitim ciljnim grupama, u zavisnosti od njihovog pola, obrazovanja, godina, interesovanja…

Međutim, ciljani oglasi nisu jedina mogućnost koja se marketingu na društvenim mrežama otvara. Kreativna komunikacija sa publikom, kroz pružanje korisnih i zanimljivih sadržaja, predstavlja priliku za potpunije povezivanje korisnika i brenda, izgradnju željenog imidža i stvaranju pozitivne slike o kompaniji.

Jedno je sigurno: društvene mreže će se menjati i u budućnosti, a svaka od tih promena imaće veliki odjek u svetu poslovanja i marketinga.

Da li ste spremni da postanete diplomirani stručnjak za IT poslovanje i internet marketing? 

Na ITAcademy imate priliku da u najkraćem vremenskom roku steknete optimum znanja potreban za sigurnu karijeru i postanete diplomirani stručnjaci za odlično plaćene poslove u grani IT poslovanja i internet marketinga. 

Razmislite koje od novih zanimanja bi bilo idealno za vas i dođite do primenjivih znanja i sertifikata i diploma priznatih svuda u svetu. 

Saznajte više.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se