Šta radi programer mobilnih aplikacija?

Savremeni svet, bez sumnje, funkcioniše uz pomoć mobilnih aplikacija. Mobilni uređaji i aplikacije promenili su način na koji komuniciramo, radimo, učimo, uživamo…

Procenjuje se da trenutno preko 3,2 milijarde korisnika poseduje smartphone i da 88% njih vreme na telefonu provodi koristeći aplikacije.

Ovako široka primena softvera u svakoj oblasti našeg života generiše neprekidan rast tržišta mobilnih aplikacija, zbog čega rastu i potrebe za kvalitetnim programerima iz ove oblasti.

Zanimanje budućnosti!

Zbog velike popularnosti pametnih telefona i tablet uređaja očekuje se da će u naredne dve godine mobilne aplikacije generisati prihode od čak 935 milijardi dolara.

Broj preuzetih aplikacija raste iz godine u godinu. Samo u poslednjih pet godina broj preuzetih aplikacija porastao je za preko 50%. Dakle, tržište mobilnih aplikacija je u nezaustavljivom porastu.

Otuda ne čudi što je poznavanje razvoja aplikacija za mobilne uređaje veoma traženo i finansijski isplativo – bilo da samostalno prodajete vlastitu aplikaciju ili koristite svoje znanje za realizaciju tuđih ideja i izradu aplikacija u okviru neke IT kompanije.

Iz čega se sastoji posao programera mobilnih aplikacija?

Ukoliko vas privlači da učestvujete u procesu u kome stvarate nešto novo od nule i da prolazite kroz brojne faze dok gledate kako se ideja na kojoj posvećeno radite realizuje u praksi i postaje dostupna milionima korisnika, onda je posao programera mobilnih aplikacija možda prava stvar za vas.

Kreiranje aplikacija predstavlja složen, dinamičan i iznad svega zanimljiv posao koji se sastoji iz niza koraka i različitih odgovornosti kao što su:

  • razumevanje zahteva klijenta kako bi se kreirale specifikacije za aplikaciju koja se razvija;
  • pravljenje prototipa aplikacije prema zadatim specifikacijama;
  • pisanje koda koji će pokretati aplikaciju;
  • testiranje aplikacije pre puštanja;
  • uklanjanje bagova;
  • kreiranje novih karakteristika aplikacije i apdejtovanje.

Kako izgleda radno okruženje programera mobilnih aplikacija?

Kako će izgledati vaš radni dan i mesto na kojem ga provodite ponajpre će zavisiti od toga da li radite u kompaniji ili ste frilenser. Kao frilenser verovatno ćete raditi od kuće, iz kafića, huba ili sa plaže – u zavisnosti od svojih potreba. Kada radite za kompaniju, možete se naći u nekoj open space kancelariji sa brojnim sadržajima za razonodu, mada mnogi poslodavci svoje programere ohrabruju da rade odakle god žele bez obaveze da svaki dan dolaze u kancelariju. Otuda ćete sa ovim zanimanjem imati velike šanse da sami odlučujete gde i kako ćete raditi.

Bez obzira na radno okruženje, kreiranje aplikacija podrazumeva kolaboraciju i komunikaciju sa drugim članovima tima koja se obavlja ili uživo na radnim sastancima ili online, tako da je komunikacija sastavni deo posla programera mobilnih aplikacija.

Koliko možete da zaradite sa ovim zanimanjem?

Koliko programer mobilih aplikacija zarađuje zavisiće od operativnog sistema (Android ili iOS) u kome radi, ali i senioriteta. Bez obzira na to, plate u ovoj oblasti su izuzetno privlačne.

Tako u SAD prosečna godišnja plata iznosi 95.595 dolara, dok je u Nemačkoj oko 50.000 evra na godišnjem nivou. U Srbiji vam se sa ovim zanimanjem smeši plata od preko 1.800 evra.

Takođe, svoj budžet možete dopunjavati i brojnim frilens projektima sa domaćim i stranim klijentima i ostvarivati zaradu od 60 evra po satu.

Koje veštine su vam potrebne da biste postali programer mobilnih aplikacija?

Programeri mobilnih aplikacija kreiraju i razvijaju programe namenjene pametnim telefonima i drugim mobilnim uređajima. Oni se specijalizuju za dizajn za električne uređaje sa malim ekranima, rad sa multimedijalnim sadržajima i programiranje u okviru različitih mobilnih operativnih sistema.

Najpopularniji operativni sistemi za mobilne uređaje su Android i iOS. Svaki od operativnih sistema ima svoje specifičnosti, kao i tržište kojem su aplikacije i OS namenjeni, međutim, veštine koje se traže su manje-više iste za koji god operativni sistem da se odlučite.

Svako može postati programer mobilnih aplikacija, potrebno je samo da imate dobre ideje i razvijete potrebne veštine i znanja iz četiri  ključne oblasti.

Dizajn: Programeri mobilnih aplikacija moraju da zapamte da je korisnički interfejs na mobilnim uređajima vrlo specifičan. Veličina ekrana, sadržaj i ponašanje korisnika koji koriste mobilne uređaje drugačiji su od onih na drugim uređajima i računarima. Zbog toga je potrebno da znate kako da kreirate korisnički interfejs koji je lak za korišćenje i ima moderan izgled.

Računarstvo: Potrebno je da posedujete osnovna znanja iz računarstva, a naročito u oblasti hardvera, upravljanja bazama podataka, alokacije memorije i bezbednosti softverskih sistema.

Programiranje: U zavisnosti od operativnog sistema za koji kreirate aplikaciju, biće vam potrebno poznavanje i obuka za različite programske jezike i alate za razvoj, testiranje i distribuiranje već gotovih aplikacija. Najzastupljeniji programski jezici za kreiranje mobilnih aplikacija su Java, Objective-C i Swift.

Biznis: Kvalitetna aplikacija ne garantuje da ćete zaraditi novac. Strateško razmišljanje i preduzetničke veštine omogućiće vam da svoju aplikaciju plasirate na tržište na pravi način i maksimalno zaradite.
Pored ovoga vaše šanse za zaposlenje, odnosno uspeh u ovoj oblasti, značajno će povećati tzv. meke veštine.

Problem solving: Nalaženje načina da odgovorite na potrebe korisnika i prevaziđete eventualne zastoje u poslu veština je koja je potrebna svakom programeru mobilnih aplikacija.

Kreativnost: Iako ćete kao programer dobijati spisak zahteva koje aplikacija mora da ispuni, često ćete se naći u situaciji da u tako zadatom okviru tražite kreativna i inovativna rešenja.

Oko za detalje: Programer mora da uoči eventualne probleme i isprati sitne detalje kako bi obezbedio besprekorno funkcionisanje aplikacije.

Strpljenje: Rad na aplikaciji često zahteva vreme i isprobavanje različitih rešenja jednog problema, za šta su neophodni strpljenje i pozitivan stav.

Komunikacijske veštine: Rad na aplikacijama podrazumeva da ćete dolaziti u dodir sa ljudima različitog znanja i obrazovanja. Kao programer morate biti u stanju da komunicirate sa klijentom i da tehničke detalje objasnite osobama koje nemaju tehnička znanja. Takođe, od vas se može očekivati da radite na izradi uputstava za upotrebu i drugim dokumentima.

Školovanje na ITAcademy pružiće vam neophodna znanja i veštine koji će vam omogućiti da samostalno izrađujete i plasirate na tržište aplikacije za različite mobilne platforme. Već tokom školovanja kreiraćete svoje prve aplikacije, sarađivati sa poznatim stručnjacima iz ove oblasti i biti u prilici da prvi saznate za novootvorene pozicije za programera mobilnih aplikacija.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se