Kako kupiti bitcoin

Danas gotovo da nema osobe koja nije čula za bitcoine i spekulisala o investiranju u njih ili neku drugu kriptovalutu. Ova kontroverzna decentralizovana kriptomoneta napravila je revoluciju u načinu na koji se razmišlja o novcu, kreirala je potpuno novu tržišnu nišu i stvorila obilje online poslova. Ipak, da biste uopšte počeli da trgujete, morate znati gde i kako kupiti bitcoin.

Kako kupiti bitcoin

Pored toga, njena pojava je otvorila nove načine za veliku zaradu na internetu. Ipak, njegova vrednost je nestalna. Od svog nastanka početkom 2010, bitcoin je beležio ogromne uspone, ali i padove. Za sve one koji čekaju trenutak kada bitcoini postanu pristupačniji za investiranje, u nastavku objašnjavamo načine kupovine.

Pre nego što rešite da kupite bitcoin

Da biste ušli u svet kriptovaluta svakako će vam biti potrebna kraća obuka. Prvo što bi trebalo da znate jeste da će vam posle kupovine biti potrebno mesto za skladištenje i čuvanje vaših bitcoina – takozvani „novčanik”. Slično papirnim novčanicama koje možete nositi sa sobom, držati u slamarici ili deponovati u banci, razni tipovi novčanika daju različite mogućnosti čuvanja i sigurnosti kao i pristupa vašim kriptovalutama.

Treba pomenuti da ovaj digitalni novčanik u tradicionalnom smislu reči ne osigurava vaše rezerve. Pomoću ključa za digitalni novčanik vi zapravo dobijate pristup adresi i mogućnost trošenja bitcoina. Digitalni ključ je neophodan za pravljenje transakcija, jer bez njega pristup sredstvima ne postoji.

Koje vrste novčanika postoje

Osnovnih 5 tipova novčanika za čuvanje bitcoina su desktop, online, mobilni, hardverski i papirni. Bazična podela u domenu skladištenja bitcoina je na vruće („hot”) i hladne („cold”). Vrući zahtevaju pristup internetu, dok hladni ne moraju biti na mreži da bi funkcionisali.

Dajući korisniku kontrolu nad sredstvima i relativno visok nivo zaštite, desktop novčanik se nalazi na računaru gde je instaliran. Na njemu korisnik može čuvati privatni ključ. 

Osnovna podela desktop novčanika je na „debele” i „tanke”. Najjednostavnije rečeno, „debeli” novčanici čuvaju takozvane „blokove”, pa kod njih nema potrebe za dodatnim preuzimanjem podataka. Poznati desktop novčanici su Bitcoin Core, Hive OS X, Armory, Electrum i MultiBit.

Online novčanici, poznati i kao web novčanici, nalaze se na specijalnim serverima. Pristup se obavlja preko web stranice na kojoj kreirate profil gde dobijate broj za obavljanje transakcija. Popularni servisi u domenu ovih usluga su BitGo i BTC.com. Online novčanike odlikuje niži nivo zaštite i podložnost hakerskim upadima koji korisnike mogu ostaviti bez bitcoina.

Mobilni novčanici podsećaju na aplikacije za prenosive uređaje. Oni su „tanki” i „vrući”. Koriste se za dnevne transakcije. U osnovi imaju istu funkciju kao desktop novčanici. 

Njihova ključna prednost je u tome što su sredstva uvek na raspolaganju korisniku. Zahvaljujući mobilnim novčanicima plaćanje je takođe olakšano. Može se obavljati skeniranjem QR koda ili prislanjanjem telefona uz čitač. 

Da biste koristili ovu opciju, morate preuzeti aplikaciju za svoj mobilni uređaj i registrovati svoj novčanik. Popularne aplikacije su Coinbase Wallet, Bitcoin Wallet, Airbitz i Xapo.

Hardverski novčanici su prenosivi uređaji koji po veličini podsećaju na fleš memorije. Pripadaju hladnim novčanicima, što znači maksimalan nivo zaštite protiv hakera. Svi podaci nalaze se unutar ovih uređaja. Transakcije zahtevaju vezu sa laptopom ili desktop kompjuterom. Neki od poznatih hardverskih novčanika su Trezor, Ledger i KeepKey.

Posebnu kategoriju predstavljaju papirni novčanici. Oni važe za jednu od najsigurnijih opcija za čuvanje bitcoina. Da biste ih registrovali, morate pronaći specijalizovanu uslugu za ovaj modus i pratiti instrukcije. 

Posle registracije dobićete privatni i javni ključ. Papirni novčanik u suštini nije ništa više do dva QR koda. Javni je adresa za prijem bitcoina, dok se privatni odnosi na ključ koji koristite za trošenje sredstava skladištenih na adresi. 

Uprkos velikom nivou sigurnosti, s papirnim novčanikom morate biti oprezni. U slučaju gubitka podataka, pristup novcu je izgubljen. Uslugu dobijanja papirnog novčanika možete ostvariti preko popularnog provajdera WalletGenerator.

gde kupiti bitkoin

Gde i kako kupiti bitcoin

Iako bi se zbog popularnosti kriptovaluta moglo pretpostaviti da je kupovina bitcoina relativno jednostavna procedura, donedavno uopšte nije bilo tako. Ipak, mogućnosti se polako povećavaju, pa danas u skladu sa svojim navikama možete izabrati način kupovine. Pojedine trenutno dostupne opcije čak ne zahtevaju ni pristup internetu. Saznajte u nastavku teksta gde i kako kupiti bitcoin.

Kupovina bitcoina na bankomatima

Kako raste njegova popularnost, može se očekivati da bankomati postanu osnovni način kupovine bitcoina. Ukoliko želite da bez straha od zloupotrebe podataka kupite bitcoine, to širom sveta možete uraditi na mnogim bankomatima. Ipak, u zavisnosti od ulaganja, provizija od dva do osam posto koju morate platiti u odnosu na standardnu cenu može vas nagnati da dvaput razmislite pre nego što bitcoin kupite na bankomatu.

Jednostavnim skeniranjem QR koda za mobilni novčanik pošto novac položite u bankomat, dobićete potvrdu sa šiframa i uputstvima o prenosu bitcoina u novčanik. 

Bankomate za transakcije u vezi sa bitcoinima možete pronaći i u Srbiji. Prvi je postavljen u Beogradu 2018. godine, u Ulici kralja Milana. Obližnje bankomate možete pronaći pomoću servisa coinatmradar.com.

Kupovina vaučera

Vaučeri su drugi jednostavan način kupovine bitcoina i ostalih kriptovaluta. Kupovinom vaučera ostvarujete određenu vrednost u kriptovaluti. Pojedine menjačnice prihvataju vaučere, pa kreiranjem naloga na nekoj od njih vaučer možete pomoću koda pretvoriti u bitcoine.

Na internetu možete pronaći mnogo servisa koji vaučere prodaju po povoljnim uslovima. Kupovina kriptovaluta na ovaj način može da vam uštedi novac u odnosu na druge načine akvizicije. Pored toga, vaučeri predstavljaju dobar način da čuvate svoje bitcoine.

Kupovina bitcoina u menjačnici 

Menjačnice predstavljaju treći način za kupovinu bitcoina. Prednost kupovine u menjačnici je izbor opcija trgovine. Razni tipovi menjačnica zadovoljiće različite tipove klijenata. U slučaju da vam je potrebna napredna platforma za stalnu trgovinu, na internetu ćete pronaći mnoštvo rešenja. S druge strane, oni koje zanima pojednostavljena brza jednokratna kupovina takođe na raspolaganju imaju pregršt opcija.

Ove platforme za razmenu mogu da se razlikuju po raznim kriterijumima: sigurnosnim nivoima, opcijama plaćanja, gornjoj granici za kupovinu, taksama i sl. Što se pristupa tiče, većini menjačnica je moguće pristupiti i preko prenosnih i preko desktop uređaja, što umnogome olakšava kupovinu.

Glavni problem kod kupovine u menjačnicama jeste birokratski proces koji podrazumeva deljenje velikog broja informacija o sebi kao klijentu. Poslovanje menjačnica reguliše država. One će najčešće pored mnoštva ličnih podataka od klijenta tražiti da svoj nalog u banci poveže s nalogom u menjačnici. Neke od poznatih menjačnica su Bitfinex, BitFlyer, BitStamp, Kraken, Coinbase, Gemini i itBit.

Važno je znati da kupovina i razmena nisu jedine usluge koje menjačnice pružaju. Preko njih takođe možete otvoriti novčanik. Iako se ova opcija na prvi pogled može učiniti zgodnom jer skraćuje proces, istina je da ona nosi veliki rizik. Menjačnice su često na meti hakera, jer nivo zaštite koji pružaju ne može da se poredi s bankovnim.

Kupovina bitcoina bez posrednika

Za sve one koji ne žele da podele podatke o sebi direktna kupovina („peer-to-peer”) može biti rešenje. Gde da pronađete osobu za saradnju? LocalBitcoins je jedan od sajtova posvećenih ovoj vrsti transakcija. Ovakve transakcije danas se dešavaju na javnim mestima. Drugi način su okupljanja bitcoin zajednice, gde se obično pored razmene znanja može i trgovati valutama.

Budite oprezni u direktnoj kupovini. Kako se broj prevaranata u svetu trgovine kriptovalutama povećao, trebalo bi da preduzmete mnoge mere predostrožnosti. Ako ne želite da se sastanete sa drugom stranom, kupoprodajni proces možete obaviti preko interneta, ali se tako rizik od prevare povećava. Prodavci uglavnom preferiraju nepovratno plaćanje zbog potencijalnih gubitaka usled promene cene bitcoina, što povećava vaš rizik.

Najzad, pri direktnoj trgovini takođe morate uračunati proviziju do 10 posto. Cenu najčešće morate utvrditi pre ili za vreme transakcije jer, kao što je pomenuto, kod kriptovaluta uvek postoji rizik da se vrednost promeni. Zbog toga su neke internet prodavnice čak i prestale da primaju kriptovalute.

novčanik za čuvanje bitcoina

Kupovina bitcoina ulaganjem u investicioni fond

Ovaj način akvizicije bitcoina odnosi se na oblik kolektivnog ulaganja, gde osnovani investicioni fond izdaje akcije čija je vrednost u vezi s vrednošću kriptovalute. Primera radi, vrednost bitcoin investicionog fonda (BIT), prve organizacije ove vrste u svetu, zavisi isključivo od trenutne vrednosti bitcoina. Tako BIT daje investitorima mogućnost ostvarivanja profita putem kriptovaluta bez direktnog kontakta sa njima. 

Iako je po mnogima pitanje trenutka kada će ovaj mehur pući, BIT kao pionir dominira scenom investicionih fondova za kriptovalute. Kao takav, on predstavlja još jedan način da se indirektno uključite u investiranje u uzbudljivom svetu kriptovaluta.

Vredi li ući u svet kriptovaluta?

Šta god smatrali da će sudbina bitcoina i drugih kriptovaluta biti, njihov revolucionarni značaj se ne može osporiti. Zato ulaganje u obrazovanje u ovoj novoj oblasti pojedincima trenutno, a i u budućnosti može otvoriti mnoge poslovne šanse. Pojedine škole su sistematizovale znanja iz domena kriptovaluta u okviru svojih nastavnih aktivnosti. Kurs Blockchain Technologies, koji možete pohađati u okviru raznih programa na ITAcademy, organizovan je tako da vam približi ovaj fenomen kroz primenljiva znanja. 

Kako je u pitanju nova oblast, doći do stručnog kadra koji ume da prenosi znanja nije lako. Pomenuti kurs vodi osnivač online servisa za trgovinu bitcoinom i potpredsednik bitcoin asocijacije Srbije, jedan od vodećih međunarodnih konsultanata specijalizovanih za digitalne valute.

Ako želite da zakoračite u svet kriptovaluta i počnete da poslujete na ovom tržištu, kombinovanje specijalizacije na obrazovnom programu za IT poslovanje s pohađanjem kursa za blockchain može biti dobitna kombinacija za uzbudljivu karijeru.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se