IT poslovi: Pravi izbor za one koji znaju šta žele od života

Šta je zajednički sadržalac ekspanzije smart telefona i kontinuiranog prebacivanja poslovanja na internet? Odgovor je: IT poslovi. Ovi fenomeni su značajno povećali broj IT poslova na globalnom nivou. Do te mere da danas na svetu nema dovoljno stručnjaka da isprati ovoliki rast IT industrije.

IT poslovi na internetu

Ovo je izuzetna prilika za sve one koji nisu eksperti za IT da se uz adekvatni trening u potpunosti obuče za neko od traženih zanimanja u oblasti informacionih tehnologija. Prekvalifikacija za IT entuzijaste može dovesti do zanimanja iz snova, nezaposlene do dobro plaćenog radnog mesta, a one sa viškom vremena do dodatne zarade.

Pored činjenice da IT poslovi daju sigurnost, oni su i veoma unosni. Raspon plata zaposlenih u sektoru IT-ja Srbije kreće se od minimalnih 61.383 dinara do najvišeg proseka od 180.413 dinara. Po mnogim istraživanjima IT tržišta, stvarna plata je zapravo i veća, jer se prikazane vrednosti tiču proseka. Kao što će tekst pokazati, nije neobično da plate za pojedine pozicije u ovom sektoru idu i preko 200.000 dinara.

Koji IT poslovi čekaju na vas i šta sve možete da radite u ovom uzbudljivom svetu otkrijte u nastavku ovog teksta.

Web dizajn i web development

U svetu gotovo da ne postoje firme koje posluju bez aktivne web stranice. Najjednostavniji prezentacioni sajt je minimum koji svako preduzeće sebi mora da priušti. Drugim rečima, svakom biznisu je potreban web developer. 

Da biste za klijenta uspešno napravili sajt, ne morate da završite fakultet, niti da imate deceniju iskustva u kodiranju. Ipak, obuka za programera vam je potrebna. Uz poznavanje programskih jezika i rada u određenim programima, moguće je uspešno kreirati i održavati sajt. Ako tek počinjete karijeru i tražite obuku, imajte u vidu sledeće: kratak kurs nijednom potencijalnom poslodavcu neće uliti poverenje.

Kako da najjednostavnije dođete do kvalifikacija i iskustva? Najbolji i najbrži način jeste da izaberete sertifikovani edukativni program zasnovan na razvoju web projekata na obrazovnoj instituciji koja ima kredibilitet. Pod vođstvom mentora do kvalifikacija web developera kod nas možete doći na ITAcademy. Jednogodišnja sertifikovana obuka za programera spremiće vas za specifičnosti posla u sektoru web developmenta. 

Šta bi trebalo da znate? Za početak, da web razvoj podrazumeva razne poslove. U zavisnosti od interesa, možete se opredeliti za različite karijere, pa samim tim nema ni univerzalne obuke.

Primera radi, obrazovni program Frontend JavaScript Development namenjen je svima onima koje zanima razvoj web aplikacija i dinamičnih stranica. Pored zavidnog iskustva kroz rad na realnim projektima u toku jedne godine, po završetku ćete steći Microsoft sertifikat. 

O tome koliko je ova investicija profitabilna najbolje svedoče sledeći podaci. Portal Daxx citira istraživanje i tvrdi da je JavaScript „najčešće korišćeni programski jezik na svetu”. Zato i ne bi trebalo da vas začudi činjenica da je broj JavaScript programera u 2018. premašio 10 miliona. U ovom trenutku na domaćem tržištu rada ima više stotina poslova koji zahtevaju znanje ovog programskog jezika, s tim da potražnja stalno raste.

S druge strane, ako mislite da kodiranje nije dovoljno uzbudljiv posao i više vas privlači izgled sajtova, razmotrite prelazak u redove web dizajnera. Jer, sajt bez dizajna ne postoji. Dizajneri moraju poznavati osnovne programerske postulate. Zato obrazovni program za web dizajn mora pomiriti dizajnerski i programerski deo posla i kandidate osposobiti za kreiranje korisničkog interfejsa sajtova svih profila.

Nekada su na razvoju sajtova radili timovi fakultetski obrazovanih stručnjaka. Danas uz adekvatnu obuku to može učiniti pojedinac. Ako pogledate ponude poslova na portalima gde se ažuriraju IT poslovi, videćete da potražnja za web dizajnerima i developerima ne jenjava. Situacija nije nimalo drugačija na lokalnom tržištu IT poslova. Jer, web programiranje predstavlja veliki procenat srpskog izvoza u oblasti IT-ja.

Na ceni su posebno PHP programeri, jer je ovaj programski jezik motor koji, kako piše portal w3techs, pokreće više od 78 procenata aktivnih sajtova. Samim tim, obuka za PHP programiranje donosi određenu sigurnost.

Šta vam govori činjenica da plate PHP programera u Srbiji idu i preko 150.000 dinara na mesečnom nivou? Možda mislite da na tako dobro plaćenim pozicijama neiskusni stručnjak nema šta da traži. Ako je tako, razmislite ponovo. Prosečna starost zaposlenih u ovoj industriji nije više od 24 godine. Kako je tržište nezasićeno kadrovima, nedostatak iskustva ne bi trebalo da vas plaši. Znanje i entuzijazam su vaši aduti za uspeh u svetu PHP programiranja.

Razvoj mobilnih aplikacija

Još jedan nezasićeni profil na tržištu IT poslova jeste razvojni inženjer za mobilne telefone. Istraživanja govore da će broj profesionalaca iz ove struke u 2020. godini dosegnuti 14 miliona. Plata Android developera u Srbiji ide i do više hiljada evra, u zavisnosti od iskustva.

Ako ste korisnik iPhonea, obradovaće vas podatak da eksperti za razvoj aplikacija za prenosive proizvode kompanije Apple zarađuju nešto više. Na to treba dodati da u Srbiji trenutno postoji izuzetno bogata ponuda oglasa za poslove iz oblasti iOS programiranja.

Ako želite da karijeru gradite u svetu programiranja za mobilne uređaje, departman za razvoj mobilnih aplikacija na ITAcademy pruža vam mogućnost da se specijalizujete za Android mobile development ili iOS programiranje

Programerski IT poslovi

Programerski IT poslovi

Iako programeri uglavnom mogu da rade u različitim okruženjima, oni se najčešće specijalizuju za određeni programski jezik. Od ove specijalizacije zavisi i zarada. Iako je potreba za programerima svih profila velika, neki jezici su popularniji od drugih.

Tako se u proteklih 15 godina broj Java programera povećao pet puta. Danas ih je na svetu oko 7 miliona, a potreba za ovim profesionalnim profilom i dalje raste. Kod nas je plata Java programera preko 200.000 dinara, a trenutno je otvoreno više stotina oglasa za Java development stručnjake. 

Java programiranje

Ako vas privlači rad u Javi, trebalo bi da znate da Java programiranje nije uniformno. Da biste bili spremni za zahteve tržišta za ovaj programski jezik, morate biti univerzalac. ITAcademy je prepoznala ove potrebe, pa pohađajući jednogodišnji program Java Development, možete ovladati sa čak tri vrste Java programa.

Naučiti Java programski jezik je dobra investicija, ali to zahteva vreme i posvećenost. Ako želite da brže ovladate manje kompleksnim a podjednako upotrebljivim jezikom, rešenje postoji.

Python programiranje

Šta je zajedničko za Netflix, Instagram i Dropbox? Odgovor je Python. Sve tri platforme su velikim delom zasnovane na ovom programskom jeziku. Python važi za jezik kojim se može najbrže ovladati. U Srbiji je potražnja za Python programerima takođe velika, a tržište nezasićeno. Ukoliko želite da brzo ovladate nekim jezikom, a nemate vremena za kompleksne programske sintagme, Python je rešenje za vas.

Zato, požurite da se obučite za Python programiranje, jer eksperte za ovaj jezik čeka više stotina upražnjenih pozicija.

Poslovi za kreativce preduzetničkog duha

Razmotrite sledeći slučaj: Britanac Kristijan Ovens zainteresovao se za dizajn relativno rano. Prvu dizajnersku firmu osnovao je kao tinejdžer, u svojoj četrnaestoj godini. Danas je milioner. Šta nam to govori? Da dizajn nije samo za kreativce već i za osobe preduzetničkog duha. Dizajn svih vrsta je preko potreban i naširoko tražen – od štampanih promotivnih materijala, preko oglasa, do brendiranih materijala za društvene mreže – grafički dizajneri mogu da biraju iz čitavog arsenala potkategorija poslova u digitalnom i print dizajnu.

Obuka za grafičkog dizajnera u trajanju od godinu dana pripremiće vas da koristite moćne alate poput programa Photoshop ili Illustrator, a steći ćete i Adobe sertifikat po izboru.

Od hobija do izvora zarade

Donedavno su skoro pa jedina dva načina da se bavite videom bile visokobudžetna filmska ili televizijska produkcija. Danas je internet otvorio vrata kamermanima, fotografima, montažerima, majstorima tona i slike i mnogim drugim profesionalcima u domenu audio-vizuelnih medija. 

Oni koji vole da fotografišu izvor prihoda mogu pronaći u prodaji stock fotografija, koje kompanije koriste za potrebe promocije. Sve što vam je pored foto-aparata potrebno da se bavite ovim poslom jeste obuka za korišćenje Photoshopa i obradu slika.

Ako naginjete ka kreiranju video-materijala, program Video & Sound Production na ITAcademy vas može spremiti za razne karijere u svetu industrije zabave i umetnosti.

Kako do IT posla?

IT poslovi imaju ogromnu prednost, a to je da su dostupni velikom broju ljudi. Dok su informatička zanimanja do pre desetak godina zahtevala skupu opremu i fakultetske diplome, sa naglim razvojem industrije, već dugo vam je pored kreativnosti potreban praktično samo laptop. Isto važi i za fleksibilnost. Gotovo sve IT poslove možete obavljati od kuće u kliznom radnom vremenu. Štaviše, ne morate čak ni da budete zaposleni, već možete kao freelancer da radite na projektima sarađujući sa profesionalcima iz celog sveta.

Po podacima raznih medija, IT zanimanja u Srbiji u ozbiljnom su deficitu. Brojni podaci sugerišu da u ovom trenutku Srbiji nedostaje preko 30.000 stručnjaka za IT. Društvo za informatiku Srbije već dugo apeluje na državu da se dupliraju kvote za školovanje, jer je planirani izvoz od dve milijarde evra sa trenutnim brojem IT kadrova nedostižan.

Istina jeste da su IT poslovi uglavnom rezervisani za eksperte. To znači da ćete verovatno morati da se doškolujete. Ipak, razlika između tradicionalnog školovanja i zahteva na budućem radnom mestu u odnosu na školovanje za IT je velika. Jedna od ključnih prednosti obrazovanja za IT poslove jeste učenje kroz rad na konkretnim projektima. Drugim rečima, završiti jednogodišnji obrazovni program na školi poput ITAcademy, pod nadzorom mentora, u realnom okruženju isto je kao da ste tu godinu radili u IT firmi na juniorskoj poziciji. Naoružani znanjem i iskustvom i dokazom u vidu sertifikata, nakon obuke bićete spremni za prvi posao u IT svetu.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se