Kako napraviti sajt za online prodaju

„Kompanije i preduzetnici koji su spremni da pokrenu ili su već pokrenuli e-trgovinu danas mogu da se lakše pozicioniraju na svetskom tržištu i ostvare novi nivo uspeha”, smatra Dru Hendriks, pisac i kolumnista koji o preduzetništvu piše za svetski poznate portale kao što su „Inc.com” i „Entrepreneur”.

Kupovina preko e-prodavnice

Jedna od prednosti e-commerce industrije leži u činjenici da ne postoje ograničenja kada su u pitanju jačanje i stalan rast. Naime, ukupna prodaja preko interneta tokom protekle decenije dramatično se povećala. Statistika koju navodi „Selz”, online prodajna platforma, pokazuje da je 80% korisnika interneta širom sveta barem jednom prilikom nešto kupilo online, dok je 50% njih kupovalo više nego jednom. Takođe, čak 71% potrošača smatra da se u odnosu na lokalne trgovine na internetu mogu pronaći bolje ponude.

Razloga da se pokrene internet trgovina očigledno ima napretek. Pitanje koje se nameće jeste kako napraviti sajt za online prodaju. Ako i sami razmišljate o pokretanju e-trgovine, postoji više elemenata koje bi trebalo da imate na umu, a izrada sajta je samo jedna od njih. Ukoliko ste istraživali ovu oblast, verovatno ste naišli na mnoštvo članaka koji se bave načinom predstavljanja proizvoda i dizajniranjem internet prodavnice.

Iako su od velike važnosti, osim vizuelnog rešenja, lake navigacije i jasnog prikaza proizvoda, postoji nekoliko značajnih faktora od kojih direktno zavisi uspeh prodaje. Neki od njih vam možda promaknu, pa ih vredi posebno istaći. Zato je pred vama nekoliko saveta En Dejvlin iz kompanije MotoCMS, specijalizovane za izradu web stranica i elektronsku trgovinu. Iz njih ćete saznati šta vaša web prodavnica mora da ima.

Razjasnite platni sistem korisnicima

Ako razmišljate na nivou globalnog tržišta, vaša buduća e-commerce stranica imaće kupce iz celog sveta. Svaki od njih je naviknut na sistem plaćanja koji sam koristi ili preferira. Neki vole da unapred plaćaju kreditnom karticom, a neki pouzećem, po prispeću pošiljke, te je i ovo nešto što bi izrada online prodavnice trebalo da podrazumeva.

Pored toga, trebalo bi imati u vidu i tehnička ograničenja kada su u pitanju način plaćanja u zavisnosti od toga šta je u kojoj zemlji dostupno. Ovo su valjani razlozi da unapred razjasnite opcije plaćanja. 

Na šta se misli kada se govori o razjašnjenju mogućnosti plaćanja? Primera radi, neke e-commerce web stranice ne prihvataju međunarodne kreditne kartice. Druge zahtevaju da račun sa kog se plaća i adresa isporuke budu u istoj zemlji u kojoj je i službeno postavljena internet prodavnica. Sve su to elementi koje morate definisati pre pokretanja sopstvene prodavnice.

Obično za plaćanje postoji više opcija. Većina online trgovina koristi kreditne i debitne kartice, poklon-bonove, plaćanje pouzećem ili PayPal kao glavni sistem plaćanja. Ikonice koje govore o modalitetima plaćanja najčešće možete pronaći u podnožju ili gornjem desnom uglu web prodavnica. Važno je da korisnik odmah shvati da će na vašem sajtu moći da napravi kupovinu. 

Drugim rečima, trebalo bi da podaci o plaćanju uvek budu vidljivi i da se nalaze na očekivanim pozicijama u geografiji web stranice. Ne zaboravite da ih prikažete i na početnoj stranici kako o mogućnostima plaćanja ne bi bilo dileme.

Obezbedite sertifikate, prikažite garanciju poverenja i odagnajte sumnju potencijalnih klijenata

Potvrda bezbednosti vašeg web sajta za online prodaju je važan element. Takozvani „Trustmarks” su logoi koji označavaju da kredibilna treća strana garantuje sigurnost kupovine u vašoj online trgovini. Neki od poznatih sertifikata su McAfee, Verisign, BBB, TRUSTe i GeoTrust. 

Ove akreditacijske potvrde kupcima daju osećaj sigurnosti pri kupovini, ali i prilikom deljenja ličnih podataka. Posetioci vaše web stranice će se lakše odlučivati da obave kupovinu ukoliko veruju da su njihov identitet i podaci o plaćanju sigurni. 

Treba napomenuti da sekcija „trustmarks” nije toliko bitan segment za velike brendove. Zbog svog dobrog ugleda i vidljivosti, oni ne moraju da prolaze sigurnosne provere i testove privatnosti radi potvrde pouzdanosti. Upravo manjim, a naročito novonastalim online trgovinama dokazi bezbednosti predstavljaju važan element web stranice. Ovi logoi ne samo da mogu da utiču na odluku posetioca da jednom kupi proizvod već i da se vrati, ali i preporuči stranicu prijateljima.

Osim ovih akreditacija, postoji još načina da zadobijete poverenje. Jasan UI dizajn, praktični meniji, detaljni opisi proizvoda i korisničke recenzije takođe su važni za stvaranje dobrog ugleda jedne online prodavnice. Od njih umnogome zavisi koliko će se komotno posetioci osećati pri poseti. Zato bi izgradnja korisničkog poverenja trebalo da bude na vrhu liste uslova koje vaša web prodavnica treba da ispuni.

kako napraviti sajt za online prodaju

Sajt za online prodaju ne može bez društvenih mreža

Prema podacima kompanije Technology Solutions, gotovo 20% online kupovine se vrši nakon pregledanja društvenih mreža. Kompanija Shopify je 2014. godine došla do zaključka da su se narudžbine koje su došle preko društvenih mreža u odnosu na prethodni period povećale za neverovatnih 202 posto. Ovaj trend i dalje raste, pre svega zahvaljujući dobro planiranim objavama za koje su zaslužni community manageri.

Takav razvoj može da se pripiše činjenici da ljudi visoko cene mišljenje svojih vršnjaka, prijatelja, poznanika. Njih neretko više zanimaju preporuke prijatelja ili neke uticajne ličnosti nego sopstveni sud. Potrošači su skloni tome da se oslanjaju na mišljenje drugih. 

Društvene mreže danas predstavljaju jedan od najbržih izvora za dobijanje najrazličitijih informacija, pa tako i onih o proizvodima. To su kanali na kojim kupci mogu da pronađu sve: od najnovijih vesti, do posebnih ponuda dostupnih samo na pojedinim društvenim mrežama.

Pored same prodaje, online trgovcima profili na društvenim medijima predstavljaju sjajnu mogućnost za samopromociju: online zajednica može da pomogne da identifikuju najaktivnije kupce, kao i da obezbede nove klijente, one koji se još uvek nisu sreli sa njihovom online trgovinom.

Društvene mreže stoga morate posmatrati kao dodatak svojoj web prodavnici. Gledajte na svaki profil kao na stranicu koja se nadovezuje na komplementarnu stranicu na web shopu. Neka sadržaj između ova dva kanala komunicira i funkcioniše kao jedan.

Obezbedite online chat i korisničku podršku na svojoj online prodavnici

Transakcije putem online trgovine prevazilaze geografske granice. Međutim, kada se pojavi problem, kupci će najčešće poželeti da sa nekim porazgovaraju uživo. Email marketing je izuzetno efikasan način kontaktiranja sa potrošačima, ali ništa ne može da zameni direktnu i brzu komunikaciju uživo.

Baš zato je neophodno da na svojoj web prodavnici imate integrisanu mogućnost ćaskanja („chat” opcija) sa timom za podršku koji će opsluživati korisnike. Komunikacija u realnom vremenu (kao i otvorena telefonska linija) dostupna korisnicima u svakom trenutku veoma je cenjena. Ovakav dodatak vašoj prodavnici stvara ogromnu dodatnu vrednost i povećava kredibilitet vašeg online biznisa.

Omogućite korisnicima da preko sajta pronađu najbližu fizičku trgovinu

Ukoliko ste web trgovina sa više lokalnih ili nacionalnih fizičkih prodavnica, na web stranici morate omogućiti opciju pronalaženja najbliže filijale na mapi. Razlog je jednostavan. Pre nego što ih naruče, pojedini kupci vole da provere kako proizvodi izgledaju u realnom svetu. Ova opcija prevashodno služi da im ulije poverenje i odagna sumnju da je sajt za online prodaju koji su posetili neka prevarantska šema.

Opciju pronalaženja fizičke trgovine bi trebalo smestiti u gornji ili donji desni ugao stranice. Ako trgovina poseduje široku trgovačku mrežu (primera radi prehrambeni lanac), situacija je nešto kompleksnija. U ovom slučaju kreirajte poseban okvir za pretraživanje lokacija fizičkih prodavnica po gradovima, opštinama ili zemljama.

kupovina putem interneta

Kako do sajta za online prodaju

Ovo su bili samo neki od elemenata koje vaša e-trgovina mora da sadrži. Da bi vaša web prodavnica postala uspešan biznis, postoji mnogo drugih aspekata koji igraju jednako značajnu ulogu. 

Na primer, radi konzistentnosti i lakog pregledanja sadržaja broj fontova za vašu online prodavnicu morate ograničiti na ne više od dva. S druge strane, korisnički interfejs mora biti intuitivan. Lak proces kupovine morate obezbediti smanjenjem broja klikova na minimum. Navigaciju na stranici morate učiniti jasnom i nedvosmislenom.

To sveukupno predstavlja kreiranje što boljeg korisničkog iskustva, čime se bavi UX dizajner. Ipak, to je samo deo kompleksnije slike. Tu su i SEO optimizacija, kreiranje strategije sadržaja, integracija stranice s poslovnim sistemima, logistička rešenja za isporuku proizvoda i celokupni digitalni marketing. S druge strane, razvoj biznisa i građenje strateških partnerstava takođe su jedna od obaveza svakog internet preduzetnika.

Morate biti u stanju da sve ove i mnoge druge aspekte jasno sagledate pre nego što se upustite u online biznis. S druge strane, izazovi ne bi trebalo da vas obeshrabre. Nema prodavnice čija je prva verzija bila savršena. Ali da biste uspeli da razvijete pun potencijal svoje prodavnice, morate predvideti veliku većinu elemenata i s vremenom ih integrisati. U protivnom bićete primorani da svakih šest meseci iznova krećete od nule. Ključ je u poznavanju materije i pravovremenom planiranju.

Ako maštate o imperiji u svetu elektronske trgovine a nemate sredstva da počnete, ne gubite nadu. Ne zaboravite na Amazon, možda i najpoznatiji sajt za online prodaju, koji je nastao u garaži Džefa Bezosa, koji je prve sastanke držao u knjižari, jer nije imao adekvatan poslovni prostor. Uz dobru ideju i trud, uspeh u online trgovini neće izostati. Vaša obaveza je da za početak steknete znanje neophodno za realizovanje svoje preduzetničke vizije.

Temeljno obrazovanje iz domena internet trgovine spremiće vas za sve izazove – od dizajna same stranice, preko oglašavanja, do širenja biznisa i akvizicije novih tržišta. Ovaj krupni zalogaj ne možete svariti na kratkim kursevima. Morate odvojiti godinu dana za posvećeno školovanje koje će vas uvesti u svet IT biznisa.

Kursevi u okviru programa E-commerce Manager & Entrepreneur na ITAcademy naučiće vas kreiranju, vođenju i razvoju jedne elektronske prodavnice. Ovde svoju prvu online trgovinu možete razviti tokom školovanja kao pilot-projekat za čiju ćete realizaciju na raspolaganju imati mentore iz sveta biznisa i IT-ja.

Ovaj dvosemestralni program u trajanju od preko 300 časova možete pohađati tradicionalno ili preko platforme za učenje na daljinu. Ukoliko se odlučite za online varijantu, vreme koje na ovaj način uštedite možete iz dana u dan ulagati u testiranje znanja koje stičete na svojoj internet prodavnici. Uz malo volje i truda, do kraja školovanja već možete imati izgrađen i razvijen prvi sajt za online prodaju.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se